Målerikollegiets Vinterevent 2025
20-21 mars i Mariestad
Temat för årets Vinterevent är samarbeten inom Målerikollegiet, särskilt kring målerientreprenader.
Vi byter erfarenheter att räkna på jobb, får värdefulla kunskaper och insikter kring entreprenadjuridik,
upphandlingar, lagkrav samt diskuterar för- och nackdelar med olika samarbetsformer och -
entreprenader. Vi diskuterar sätt som Målerikollegiet kan vara en resurs. Syftet är att inspirera och peppa
till givande professionella samarbeten och kunskaper som ger ”win-win” effekter för alla parter.
Formen för eventet har karaktär av korta (Pecha Kucha) och längre inlägg i ett diskussionsseminarium på
torsdagen. Vi avslutar eventet med kreativa måleriworkshops på fredagen.
Vi ser fram emot att träffa Dig. Varmt välkommen!
Plats: Trädgårdens hus i Mariestad, aulan på plan 4.
Anmälan: senast den 14 mars via länk: https://forms.gle/xdRd56P1qjfLL5oZA
Deltagaravgift: 1000 kr exkl moms. Inklusive luncher, fika och kvällsmat.
Frågor? Mejla malerikollegiet@gmail.com
TORSDAGEN den 20 mars
Kl. 10.00-10.10 Välkommen!
10.10 -10.30 Så funkar vårt samarbetskluster av kulturmålare
Tre enmansföretagare jobbar tillsammans och tar också ibland in ytterligare kollegor för målerientreprenader, som i första hand beställs av privatpersoner. Eva berättar hur samarbetet fungerar kollegialt och juridiskt, och delar med sig av erfarenheter och tankar för framtiden.
Eva Engström, Engström Kulturmåleri
10.30-11.00 Erfarenheter från målerientreprenader med ”icke-privata” beställare
Linnea arbetar som byggnadsantikvarie och projektledare i ganska stora entreprenadprojekt för kulturbyggnader av olika slag, med inriktning traditionellt måleri i ca ¾ av fallen. Hon arbetar särskilt med fönsterrenovering (med linoljefärger) hos bostadsrättsföreningar. Hon berättar om hur bostadsrättsföreningar fungerar som beställare och vilka avtalsformer de lutar sig emot. Måleriföretagen som anlitas kan även vara konventionella målare som bildat en
egen grupp av målare i företaget som har fått kompetens kring linoljefärg och traditionella färgtyper. Hon ger beställarperspektiv på entreprenaderna och tips på hur tvister kan undvikas.
Linnea Stolle, Bevaring, samt ordförande i BEVIS
11.00-11.30 Samarbeten i stora målerientreprenader
Hur kan man lägga upp arbetet i stora målerientreprenader som rör till exempel kyrkor eller andra byggnadsminnen/ högprofilobjekt? Här är det ofta frågan om ett tätt samarbete med andra hantverkskategorier och mycket stora entreprenadbelopp. Hur fungerar entreprenaderna och vilka typer av avtal, försäkringar, bankgarantier mm har man? Exempel på tvister som kan uppstå.
Lars Sandberg, SOS Målerikonsult
11.30-11.45 Mentorskap — bygger goda samarbeten och värdefull kompetensutveckling
Mija berättar om sina erfarenheter av att ha en mentor, och att själv vara en mentor när man blivit ”varm i kläderna”. Hon pratar om betydelsen av mentorskap för att föra över material- och hantverkskunskap samt bygga kompetens och samsyn kring måleriyrket. Goda samarbeten kan också komma av att man ”praktiserar” eller handleder varandra kring specifika jobb. Kollegiet skulle kunna bygga goda möjligheter att ta emot lärlingar i hos flera företag men under begränsade personer, något som skulle underlätta möjligheten att hitta lärlingsplatser för studenter och också bredda deras kunskaper.
Mija Maria Palm, Mijamaria Målare
11.45-12.00 Micken är din! Så här tänker jag, så här gör jag!
12.00-13.00 Lunch i korridoren utanför aulan
13.00-13.45 Överblick av samarbetsavtal och affärsjuridik i restaureringsprojekt
Ingvar är rutinerad restaureringsarkitekt och arbetar bland annat som slottsarkitekt på Karlsborgs fästning. Han ger oss en överblick av vilka avtal och avtalsformer som är viktiga i målerientreprenader. Han berör även lagen om offentlig upphandling och kyrkans regelverk kring upphandling. Hur gör man när kund och hantverkare inte är överens? Det finns även en del väsentliga skillnader mellan konsumentlagstiftning vs entreprenadjuridik som man
behöver känna till. Ingvar pratar också om målarens femåriga garantiåtaganden och situationer som kan uppstå vid tvister mellan till exempel målare, färgmakare, byggherre eller konsult.
Ingvar Blixt, Ritningen AB i Skövde
13.45-14.00 Vilken kompetens och behörighet MÅSTE du ha som professionell målare?
Som företagare måste du ha koll på och vara utbildad i till exempel arbetsmiljölagen (BAS P/U), konsumenttjänstlagen, entreprenadjuridik, heta arbeten, användning av lift och byggnadsställning. I större entreprenader behövs även en försäkring och bankgaranti. Dessa grundkrav är extra viktiga om man ska ha en chans att kunna delta i till exempel offentlig upphandling.
Lars Wigren, Wigrens Måleri AB
14.10- 14.45 Kvalificerade måleriuppdrag där krångliga regelverk kring offentlig upphandling utesluter små men kompetenta måleriföretag
Hur kan vi få möjlighet att delta i offentliga upphandlingar, som upplevs som krångliga och svårtillgängliga för småföretag? Kan vi skapa samarbetsformer för att lämna anbud och genomföra denna typ av entreprenader. Betydelsen av referensobjekt och personliga referenser (inte företag). Hur ser ett bra förfrågningsunderlag ut? Vi får höra några perspektiv från målare men även från beställare.
Lars Wigren, Wigrens Måleri AB, Rasmus Norling, Värmdö kommun, Lars Sandberg, SOS Målerikonsult med flera
14.45 – 15.00 Målerikollegiets kompetenskartläggning – var finns kompetenserna?
Målerikollegiet kompetenskartläggning presenteras. Kartläggningen innefattar geografiska områden, kompetenser, möjliga kluster av möjliga samarbeten skulle kunna finnas geografiskt eller i olika kompetensområden. Vilka specialistområden har målarna och färgtillverkarna själva angivit? Var finns sakkunniga målare som skulle kunna vara med som specialister genom byggprocessen? Vilka möjliga specialistgrupperingar skulle kunna bildas?
Erica Persdotter, Målerikollegiets arbetsgrupp 3 Kunskap, kompetens & utbildning
15.00-15.30 Fika
15.30-16.10 Att räkna på målerijobb
Att vara måleritekniskt kompetent är en sak. Men att räkna på jobb är en av de svåraste delarna med att vara egenföretagare. Det finns en del befintliga - moderna eller historiska - mallar/lathundar/tumregler och även kalkylprogram som kan användas vid byggnation. Men hur användbara är de för lite mer komplicerade jobb eller traditionellt måleri; fönsterrenovering, papp/vävspänning, fasadmålning, osv? Ibland specificeras AMA-koder i upphandlingsunderlag, ibland inte, och de har också förändrats över tid. Vi får höra korta beskrivningar om några olika sätt att tänka och ta sig an stora jobb. Hur skulle målerikollegiet kunna bli ett stöd vid svåra objekt?
Anders Furuvik, Anders Furuviks Måleri, Lars Wigren, Wigrens Måleri AB
Daniel Nymberg, Aktiebolaget Daniel Nymberg, Lars Sandberg, SOS Målerikonsult med flera
Rasmus Norling, Värmdö kommun
16.10- 16.40 Sakkunniga målare eller sakkunniga målerikollegiegrupper som möjlig resurs för kvalitetskontroll av slutresultat
Det förekommer att kund och målare inte är överens om att slutresultatet av en målerientreprenad eller måleriarbete stämmer överens med vad som avtalats, eller vad som följer målarpraxis eller yrkesmässigt utförande. Då skulle sakkunniga målare eller sakkunniga resursgrupper kunna bistå för att reda ut problemen. Situationen kan också skilja sig beroende på om konsumenttjänstlagen gäller, eller avtal mellan företag. Många entreprenader skulle också förbättras om en sakkunnig målare eller målerilots är delaktig i byggprocessen; från att behov uppstår till slutbesiktning. Vi diskuterar även konsultansvar hos målerilots eller sakkunnig målerikonsult.
Rasmus Norling, Värmdö kommun, Lars Wigren, Wigrens Måleri AB, Lars Sandberg, SOS Målerikonsult, med flera.
16.40-17.00 En målarmästares betraktelser
Johan har upplevt efterkrigstidens paradigmskifte då de traditionella materialen ersattes med ”moderna” färgtyper.
Han ger oss några reflektioner på sitt långa yrkesliv.
Johan Furuvik, Målarmästare
17.00-17.15 Avslutande diskussioner för dagen
17.15–20 Mingel och kvällsmat i aulan.
FREDAGEN den 21 mars
8.30 Gruppindelning i aulan.
8.45–11.30 Kreativa måleriworkshop, i Kulturmålarutbildningens lokaler.
11.30–12.15 ”Vernissage”, konklusioner, diskussion, avslutning, i aulan
12.15– Lunch på plats